Bejelentkezés
 Fórum
 
 
2007/8/IV. sz. MAB-határozat az egyetemi doktori szabályzatok véleményezéséről
  1. A MAB köszönettel nyugtázza, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége a beérkezett intézményi doktori szabályzatokat - az előzetes megállapodásnak megfelelően - körültekintően elemezte és véleményezte.
  2. A doktori bizottság javaslata alapján a MAB testülete támogatja - és az egyetemek figyelmébe ajánlja - az egyetemi doktori szabályzatokkal kapcsolatosan megfogalmazott általános összefoglaló DOSZ véleményt.
  3. Külön felhívja a figyelmet az ottani 2)-es pontban is említett, az egyetemi doktori tanácsban a doktoranduszok képviselőjéről kialakult ellentmondásos jogi helyzetre: Az Ftv. 67. § (5) pontja szerint a doktori tanács valamennyi tagjának tudományos fokozattal kell rendelkeznie, tehát a képviselő doktorandusz hallgató nem lehet. Az Ftv. ugyanakkor azt is kimondja, hogy a doktori tanács egy tagját a doktori képzésben részt vevő hallgatók választják. Ez lehet ugyan a doktoranduszok által választott (fiatal) doktor, de így a képviselet részben ellentmondásos.
  4. Hasonlóan több szempontból megoldatlan kérdés a doktorjelöltek jogi helyzete. Ennek törvényi rendezéséig a MAB is azt kéri az egyetemektől, hogy a doktorjelöltek érdekeit szabályzatukban és gyakorlatukban is vegyék figyelembe.
  5. A MAB a beérkezett szabályzatok elemzése után megfogalmazott észrevételeket (jó példákat, hiányosságokat, ellentmondásokat stb.) a mellékelt együttes listában - munka­anyagként - megküldi valamennyi egyetemnek, de a listában nem jelöli meg, hogy az egyes észrevételek konkrétan melyik szabályzatban fordulnak elő.
  6. A MAB azt kéri az egyetemek doktori tanácsaitól, hogy e lista figyelembe vételével nézzék át szabályzatukat, s ahol valamelyik észrevétel releváns, ott tegyék meg az indokolt korrekciót. A szabályzatokat jelen állapotukban - ideiglenes jelleggel - elfogadja.
  7. Ugyanakkor azt kéri, hogy a - szükség szerint - így kiigazított szabályzatokat 2007. november 30-ig küldjék meg ismét a MAB-nak, azért, hogy az Ftv. 109. § (1) g) pont értelmében szakértői véleményét - minden szabályzatról külön is - kialakíthassa.

 2015. VIII. 26.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2015. október 9-én kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
nyomtatás utolsó módosítás: 2007. X. 11. 13:01:40
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.1889 ( 2015. VIII. 14. )