Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Varga László
Kórokozó baktériumok előfordulása nyers tejben, és az ellenük való védekezés lehetőségei

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Nyugat-magyarországi Egyetem
állattenyésztési tudományok
Ujhelyi Imre Állattudományi Doktori Iskola

témavezető: Varga László
helyszín (magyar oldal): NYME-MÉK Élelmiszertudományi Intézet Mosonmagyaróvár Lucsony u. 15-17.
helyszín rövidítés: MÉK


A kutatási téma leírása:

A fejlett országok lakosságának évente mintegy 10-30%-a betegszik meg élelmiszerekkel terjedő ártalmak következtében. Az élelmiszer-fertőzések és -mérgezések mintegy egyharmadát baktériumok okozzák. Nem megfelelő állattartási, takarmányozási, fejési és tejkezelési higiénia esetén a nyers tejbe kórokozó mikroorganizmusok kerülhetnek, alkalmatlanná téve azt közvetlen fogyasztásra, vagy élelmiszer-ipari feldolgozásra. A téma kidolgozása során nagyszámú termelőhelyi nyers tej-minta mikrobiológiai minőségének felmérését végezzük el. A vizsgálatok elsősorban kórokozó és feltételes kórokozó baktériumok (Escherichia coli O157:H7, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Salmonella spp., Campylobacter jejuni, Yersinia enterocolitica stb.) jelenlétének kimutatására irányulnak. A patogén törzsek izolálását követően – biokémiai, szerológiai és molekuláris módszerek felhasználásával – elvégezzük fenotípusos és genotípusos azonosításukat, majd feltárjuk a köztük lévő kapcsolatokat, elemezzük előfordulási törvényszerűségeiket. Eredményeink alapján javaslatokat teszünk a kórokozó baktériumok tejjel (nyers tejjel, vagy nyers tejből készült tejtermékekkel) történő terjedésének megakadályozására.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2014-06-14


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )