Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Lézeres szórási interferencián alapuló véráramlás-mérés

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
fizikai tudományok
Fizika Doktori Iskola

témavezető: Smausz Kolumbán Tomi
helyszín: SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

Egy nagyobb (akár kézfej nagyságú) terület véráramlásának folyamatos monitorozására alkalmasnak ígérkező módszer a „laser speckle” (szórási interferencia) analízis. A szóró részecskék (az esetünkben leginkább a vörösvértestek) mozgása következtében a szórt fény által létrehozott interferencia kép is változik, melynek megfelelő rögzítésével és analízisével kimutatható a szövetfelszín alatti véráramlás erőssége. Ideális esetben az interferenciakép fluktuációját jellemző korrelációs idő és a véráramlás sebessége között jól meghatározott összefüggés van. A valódi mérések során azonban az interferenciakép kialakulásához megvilágított felületről valamint a felszín alatt levő egyéb részecskékről visszavert/szórt fény is hozzájárul, emiatt az eljárás csak relatív mérések megvalósítására alkalmas.A feladat: valós korrelációs-idő meghatározásra alkalmas rögzítési és feldolgozási eljárás kidolgozása, a módszer gyakorlati alkalmazása.

ajánlott nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2012-08-31


2016. IV. 26.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2016. június 17-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2206 ( 2016. V. 24. )