Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Földes István
Extrém gyorsulás lézerplazmában

TÉMAKIÍRÁS

kiíró: Szegedi Tudományegyetem
fizikai tudományok
Fizika Doktori Iskola

témavezető: Földes István
helyszín: SZTE Kísérleti Fizikai Tanszék
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

A rövidimpulzusú KrF lézerekkel már viszonylag kis lézerek használatával sikerült a lézerplazmáról visszavert fény Doppler-eltolódásának vizsgálatával rekord mértékű, mintegy 1019 g gyorsulást elérni a fellépő nemlineáris kölcsönhatások következtében. Az effektus mind a lézeres fúzió, mind a laboratóriumi asztrofizika szempontjából izgalmas. A HILL lézer megnövelt intenzitása mellett még nagyobb gyorsulások várhatók, amelyet a korábbiak mellett egyéb diagnosztikákkal is vizsgálni kívánjuk. A vizsgálatokhoz igen fontos a hallgató részvételével olyan új módszerek kidolgozása, és a lézerrendszerbe való integrálása, amelyek biztosítják, hogy az ultrarövid lézerimpulzust megelőző előimpulzusok nagyobb intenzitások esetén is elhanyagolhatók maradnak.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2012-08-31


2015. XI. 02.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2015. december 4-én kerül sor a Semmelweis Egyetem "Semmelweis Szalon" termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2045 ( 2015. XI. 29. )