Az abiotikus elemek közül részletesen a hőmérséklet, a fény (PAR), és a CO2 hatását vizsgáljuk a beltartalom (Brix°, cukor- és savtartalom, HMF, C-vitamin, polifenolok, likopin) alakulására. A hőmérséklet esetében nem csupán a léghőmérséklet, hanem a bogyófelszín-hőmérséklet hatásának értékelését is elvégezzük. A felsorolt beltartalmi összetevőkön belül külön kiemelt figyelmet tulajdonítunk a likopin bioszintézisére ható környezeti tényezők számszerűsítésére. Az élettelen környezeti paraméterek közül még vizsgáljuk a víz és ipari paradicsom fajták esetében az érésgyorsítás hatását is. A biotikus tényezők közül a fajta és az ezzel összefüggő termesztési módok (szabadföldi síkművelés, szabadföldi támrendszeres, hajtatás) hatásának vizsgálata szerepel a kutatás céljai között. Hajtatási körülmények között, pedig az oltás (mint biotikus tényező) hatásának értékelése a beltartalmi összetevőkre a kutatómunkánk egyik fontos célja.