Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kukorelli István
A kollektív alapjogok intézményesülésének problematikája

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Széchenyi István Egyetem
állam- és jogtudományok
Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola

témavezető: Kukorelli István


A kutatási téma leírása:

A kollektív szabadságjogok, nevezetesen:

- a lelkiismereti és valásszabadság,
- a szólás- és sajtószabadság (a véleménynyilvánítás szabadsága),
- a gyülekezési- és egyesülési szabadság, a klasszikus első generációs jogok körébe tartoznak. Az alkotmányjogi szabályozás szempontjából releváns jogokról van szó, ez a jogág adja külön törvényekben a legfőbb garanciákat.

A doktori téma egyaránt lehetőséget biztosít a külön-külön kutatásra, de az együttes vizsgálatra is, pl. az állam szerepét illetően. Fontos szerepe van az alkotmánytörténeti és az összehasonlító kutatási módszertannak.

A normatív, leíró elemzés mellett lényeges az élő jog a jogalkalmazói gyakorlat vizsgálata is. (Pl. a gyülekezési jog esetében.)

Az Alkotmánybíróság számos döntése érintette a kollektív szabadságjogokat, különösen a véleménynyilvánítási szabadság védelmi szintjének kérdése lehet izgalmas kutatási téma (a gyűlöletbeszéd alkotmányjogi megítélése.)

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-12-31


2017. III. 21.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. május 5-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2343 ( 2017. II. 28. )