Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Az önkormányzati igazgatás alapvonalai

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Széchenyi István Egyetem
állam- és jogtudományok
Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola

témavezető: Verebélyi Imre


A kutatási téma leírása:

A települési és a megyei önkormányzati igazgatás szervezeti és működési keretei több mint 15 éve alakították ki és lényegi módosításra azóta nem került sor, pedig számos gyakorlati tapasztalatról tudósít a szakirodalom, és többféle elméleti továbbfejlesztési irány is megfogalmazódott.

A kutatást végző hallgatók többek között feldolgozhatják a községi és városi önkormányzati feladat- és hatásköri csoportokat, valamint a különféle szervezeti formákat (így a községeket, városokat, a nagyvárosokat, a fővárost, a települési önkormányzatok egy- és többcélú társulásait).

Hazai és nemzetközi szinten felértékelődött a kormányzati szint alatti önkormányzati középszint problémaköre. Vizsgálható a középszintű térbeosztás (megye, nagymegye, régió), a szubszidiaritás elvére épülő középszintű feladat- és hatáskörök tipizálása.

A hallgatók kutatást folytathatnak az önkormányzati működés három fő típusában: a közszervező tevékenység, a helyi hatósági tevékenység és a helyi rendeletalkotás területén.

Végül feldolgozható az önkormányzati és a dekoncentrált államigazgatási szervek elhatárolása, valamint a kétféle helyi igazgatási rendszer kapcsolata.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-12-31


2017. III. 21.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. május 5-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2343 ( 2017. II. 28. )