témavezető: Krisch Judit
társ-témavezető: Takó Miklós
helyszín (magyar oldal): Szegedi Tudományegyetem, Természettudományi és Informatikai Kar, Mikrobiológiai Tanszék helyszín rövidítés: SzTE
A kutatási téma leírása:
Az étrendi természetes antioxidánsok biológiai hozzáférhetősége az emberi szervezetben korlátozott, mivel többségük glikozidos formában van jelen, így csak kis mértékben vagy egyáltalán nem szívódnak fel a vékonybélben. Ha a glikozidos kötések glikozidáz-katalizált hidrolízise után aglikon formában adjuk az élelmiszerekhez a fenti antioxidánsokat, azok hasznosíthatósága fokozódhat. A járomspórás gombák sokféle enzim termelésére használhatók. Az ebből a gombacsoportból származó glikozidázok hidrolizáló sajátságuk mellett transzglikozilációt is mutathatnak, azaz alkalmasak lehetnek prebiotikus oligoszacharidok diszacharidokból történő szintézisére. A munka során az aglikonok felszabadítására és/vagy oligoszacharidok szintézisére alkalmas járomspórás gomba glikozidáz enzimrendszereket dolgozunk ki, optimalizáljuk az enzimek termelését, valamint analitikai és preparatív módszereket alkalmazunk/fejlesztünk az enzimek/termékek tisztításának és meghatározásának érdekében. Vizsgáljuk az előállított aglikon/oligoszacharid termékek gyakorlati felhasználási lehetőségeit is (pl. tesztelés élelmiszertechnológiai modellrendszerekben).
A kutatócsoport főbb publikációi a témában:
1. Takó M, Kotogán A, Krisch J, Vágvölgyi Cs, Mondal KC, Papp T: Enhanced production of industrial enzymes in Mucoromycotina fungi during solid-state fermentation of agricultural wastes/by-products. Acta Biologica Hungarica 66:(3) pp. 348-360. (2015)
2. Krisch J, Bencsik O, Papp T, Vágvölgyi Cs, Takó M: Characterization of a β-glucosidase with transgalactosylation capacity from the zygomycete Rhizomucor miehei. Bioresource Technology 114: pp. 555-560. (2012)
előírt nyelvtudás: angol további elvárások: MSc fokozat (pl. biológia, biomérnök, élelmiszermérnök). Felhasználói szintű számítógépes ismeretek.