Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Fári Miklós
Új generációs levélfehérje előállítás, mint takarmány alapanyag és mint humán táplálék

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
élelmiszertudományok
Élelmiszertudományi Doktori Iskola

témavezető: Fári Miklós
helyszín: DE Élelmiszertudományi Doktori Iskola
helyszín rövidítés: DE


A kutatási téma leírása:

Globális gazdasági számítások és komplex természettudományos tények alapján közismert, hogy jelenleg nincs alternatíva az import GMO szója teljes körű kiváltására a takarmányiparban. Az egyetlen megoldás a hiányzó fehérjeigény kielégítésére a GMO-mentes nemzeti szójatermelés fejlesztése, amely egyéb fehérjehordozó alapanyagokkal együtt sem tudja helyettesíteni a szójaimport felét. A kutatási téma fő célja kedvezőbb aminosav összetételű hagyományos és fortifikált (kiemelten szerves kötésben lévő szelén) lucerna zöld biomasszájából biotechnológiai kutatás-fejlesztési tevékenység keretében folyamatos üzemű mikrohullámmal történő fehérje kinyerési technológia (MWC-módszer) továbbfejlesztése. A tervezett kutatás kiegészül molekuláris nemesítéssel előállított új lucerna célfajták levélfehérje termelésének, továbbá aminosav kihozatalának összehasonlító értékelésével. A kutatás távlati célja az így kinyert nyersanyagokból 15-55%-os fehérjetartalmú tömegtakarmányok, továbbá prémium minőségű funkcionális összetételű takarmány-, és élelmiszer fehérjehordozó alapanyagok előállítása. A „Biotechnológia – anno 1920-1938 és ma című” új szakkönyvünk (Szerk. Fári MG és Popp J., 2016, Szaktudás Kiadóház, Budapest) részletesen tárgyalja a szakterületet felölelő hazai és nemzetközi tudásanyagot, új megvilágításba helyezve a levélfehérje kérdéskört.

előírt nyelvtudás: magyar
ajánlott nyelvtudás: angol
további elvárások: 
MSc diploma

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-03-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2318 ( 2016. XI. 26. )