Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Online erőforrás allokációs problémák

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
informatikai tudományok
Informatika Doktori Iskola

témavezető: Imreh Csanád
helyszín (magyar oldal): SZTE
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

Online problémának nevezzük azokat a feladatokat, amelyekben a probléma inputját csak részenként ismerjük meg és a döntéseket mindig csak a már megismert információk alapján kell meghoznunk. Számos ilyen probléma merül fel az operációkutatás és az elméleti számítástudomány különböző területein. Az erőforrás allokációs problémák többnyire az ütemezés és a ládapakolás témaköréhez tartoznak, de néhány új, a számítógépes hálózatok témaköréhez tartozó modell is ismert.
Az on-line algoritmusok elemzésének legismertebb módszere a versenyképességi analízis (amely során korlátokat adunk az optimális off-line és az on-line algoritmus által kapott megoldások célfüggvényértékeinek hányadosára), a kifejlesztett algoritmusokat ezzel a módszerrel tervezzük elemezni. Az ütemezés témakörében a kutatás főleg olyan modellek vizsgálatát tartalmazza, ahol az ütemezésen kívül az algoritmusnak egyéb döntéseket is meg kell hoznia (munkák visszautasítása, gépek vásárlása). A pakolási problémák területén olyan modellek vizsgálata a kutatások tárgya, amelyekben az egyes ládák tartalmára extra feltételek is elő vannak írva.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-03-31


2017. III. 21.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. május 5-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2343 ( 2017. II. 28. )