Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nemeskéri Zsolt
Hátrányos helyzetű, aprófalvas térségek fejlesztése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
közgazdaságtudományok
Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola

témavezető: Nemeskéri Zsolt
helyszín: Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécs Rákóczi u. 80
helyszín rövidítés: KTK


A kutatási téma leírása:

A magyar vidék legjelentősebb problémái a népesség fogyása, illetve a mélyszegénységben élő népesség nehéz helyzete. A doktori iskola keretében tervezett kutatásban a hátrányos helyzetű aprófalvas térségek innovatív fejlesztési lehetőségeinek vizsgálata kerül középpontba.
A vidékfejlesztési politika által kezelendő problémák és kihívások gazdasági aspektusát az adja, hogy a vidéki területeken az átlagnál lényegesen alacsonyabb a jövedelem, a dolgozó lakosság elöregszik és nagyobb a függés a területre jellemző primer ágazattól. Társadalmi szempontból fontos kiemelni, hogy ezeken a területeken kimutathatóan nagyobb a munkanélküliség. Az alacsony népsűrűség és az elnéptelenedés növelheti az olyan problémákat, mint az alapvető szolgáltatásokhoz való nehezebb hozzáférés, a társadalmi kirekesztettség és a munkavállalási lehetőség szűkebb köre. Környezeti szempontból fontos az a követelmény, hogy a mezőgazdaság, az erdészet pozitívan járuljanak hozzá a vidéki környezet, a táj megőrzéséhez a fenntartható fejlődés egyidejű biztosítása mellett. Ehhez a helyi közösségek által megfogalmazott, a helyi adottságokra, sajátosságokra, erőforrásokra építő helyi gazdaságfejlesztési programok nyújthatnak keretet, magukban foglalva a mező-, erdő- és élelmiszergazdaság, a helyi feldolgozás és értékesítés, a kézműves, kisipari és szolgáltatási tevékenységek, a helyi erőforrásokra és rendszerekre is támaszkodó helyi energiatermelés és ellátás szervezését.
A hátrányos helyzetű térségek fejlesztési lehetőségeihez kapcsolódóan nemcsak a helyi viszonyokat vizsgáljuk, hanem azokat a vidékfejlesztési stratégiába ágyazva jelenítjük meg. A Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola keretében a kutatás megvalósításához két modellt tervezünk felhasználni, ezek a helyi foglalkoztatás-fejlesztés (Local Employment Development, LED) modellje és a szociális gazdasági modell.

előírt nyelvtudás: angol
ajánlott nyelvtudás: német

Jelentkezési határidő: 2017-03-01

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2334 ( 2017. I. 15. )