Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kiss Ibolya
Befolyásolja-e a pajzsmirigy mőködését az élelmiszerek arzén- és szelén tartalma?

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
kémiai tudományok
Kémia Doktori Iskola

témavezető: Kiss Ibolya
helyszín: Pécsi Tudományegyetem
helyszín rövidítés: PTE


A kutatási téma leírása:

A pajzsmirigymőködést említve a mindennapokban elsıként a jód/jódhiány jut az emberek
eszébe. Az emberi szervezet számára fontos élelmiszerek azonban tartalmazhatnak egyéb, a
pajzsmirigy hormonok termelését és lebontását befolyásoló nyomelemeket. Az arzén, mint
„endokrin disruptor” az utóbbi idıben kiemelt figyelem tárgya. A szervezet arzén toxicitást
kompenzáló képessége alapvetıen függ a szelén ellátottságtól.
A vizsgálat célja a Dél-Dunántúli régióban élı egészséges egyének és a pajzsmirigy
autoimmun betegségeiben szenvedık (Hashimoto thyreoiditis, Basedow-kór)
szelénellátottságának és arzén szintjének meghatározása korszerő mőszeres analitikai
módszerek alkalmazásával. Hasonló vizsgálatot Magyarországon még nem végeztek.
Fontos kérdés tehát annak tisztázása, hogy a magas arzén szint hozzájárul-e a pajzsmirigy
gyorsabb pusztulásához, interferál-e a szelén védı hatásával.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-01-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2318 ( 2016. XI. 26. )