Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kozma Tamás
Kisebbségi oktatás Közép-Európában

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
neveléstudományok
Oktatás és Társadalom Neveléstudományi Doktori Iskola

témavezető: Kozma Tamás
helyszín (magyar oldal): PTE OTNDI
helyszín rövidítés: OTNDI


A kutatási téma leírása:

Közép-Európa – amelyen elsősorban a volt szocialista országokat értjük – jellemzően tele van kisebbségekkel. Iskoláztatásuk és felsőoktatásuk azonban alig jelenik meg az oktatásstatisztikákban. Ennek oka az a bizonytalanság, amellyel mind a nemzetállamok, mind az Európai Unió a kisebbségi kérdésekhez viszonyul. Új információkat csak kutatással lehet megbízhatóan megszerezni. Aki ebben a témában dolgozik, az majd föltárja a kisebb és nagyobb nemzeti (’etnikai’), vallási stb. közösségek törekvéseit, amint azok egy-egy intézményalapításban, programindításban, nyelvválasztásban stb. megnyilvánulnak. Különös figyelmet kell majd fordítania a rendszerváltozások két hullámára (az 1990-es, ill. a 2000-es évek), amelyben mind a kisebbségi törekvések, mind azok ’kezelése’ eltérő politikai eszközökkel ment végbe.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-05-15


2017. III. 21.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. május 5-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2343 ( 2017. II. 28. )