Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A gyógypedagógia fejlődését befolyásoló tudományos és társadalmi hatások a 20. század második felében

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
neveléstudományok
Oktatás és Társadalom Neveléstudományi Doktori Iskola

témavezető: Di Blasio Barbara
helyszín (magyar oldal): PTE OTNDI
helyszín rövidítés: OTNDI


A kutatási téma leírása:

A kutatási téma a neveléstudományon belül főleg a gyógypedagógia 20. századi fejlődésének megismerésére ad lehetőséget, különös tekintettel a történelem szemléletformáló erejére, amely befolyással volt az adott korszak oktatáspolitikai dokumentumainak tartalmára és a gyógypedagógia paradigmájára is. A 2. Világháború utáni évtizedek iskolai kordokumentumainak elemzésével, forráskritikájával olyan politikai, társadalmi és tudományos összefüggéseket ismerhetünk fel, amelyek árnyalhatják és kiegészíthetik az eddigi hazai és nemzetközi gyógypedagógia-történeti ismereteinket. A tantervek szaktárgyi-tartalmi, tantervelméleti, pedagógiai vizsgálatával és összehasonlító elemzésével a korszakra jellemző, a tantervi reformok hátterében húzódó tudományos és gyakorlati viták kerülnek előtérbe, napjaink történeti objektivitásra törekvő szemléletében. A dokumentumok elemzésére a hagyományos mellett az újszerű (szoftverrel támogatott) kutatásmódszertanok használatára van lehetőség.


Jelentkezési határidő: 2017-05-15


2017. III. 21.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. május 5-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2343 ( 2017. II. 28. )