Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szabó Zsolt Péter
A kollektív áldozati tudat kutatása

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
pszichológiai tudományok
Pszichológia Doktori Iskola

témavezető: Szabó Zsolt Péter
helyszín (magyar oldal): PTE BTK Pszichológia Intézet
helyszín rövidítés: PTE


A kutatási téma leírása:

A kollektív áldozati tudat nevű jelenség tüneteinek, funkcióinak és következményeinek a kutatása. A kollektív áldozati tudat kifejezés arra az állapotra utal, amikor egy csoport tagjainak nagy része úgy véli, hogy a saját csoport más csoport, csoportok áldozatává vált, mégpedig úgy, hogy a saját csoport ellen elkövetett agresszió igazságtalan, erkölcstelen és megakadályozhatatlan volt. A kutatás központi kérdése, hogy milyen típusú identitás alakul ki a kollektív áldozati hiedelmekből. Egy másik nagyon fontos kérdés, hogy a kialakított kollektív áldozati tudat miért marad fenn, milyen funkciója van a saját csoport számára? Emellett kiemelt jelentőségű az az eset, amikor a különböző csoportok versenyeznek egymással azon, hogy melyik csoport az igazi áldozata a csoportközi konfliktusnak. A magyar kontextusban elsősorban a magyar történeti pálya észlelése a fő kérdés: milyen csoportközi attitűdök, vélekedések alakulnak ki egy áldozatinak megélt magyar történelemből?

előírt nyelvtudás: angol középfok
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol felsőfok
felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2017-05-31


2017. III. 21.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. május 5-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2343 ( 2017. II. 28. )