Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Horányi Özséb
1. A kommunikáció mint participáció; 2. Társadalmi konfliktusok, kommunikatív megoldások; 3. Vizuális kommunikáció: a képaktus

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Corvinus Egyetem
média-és kommunikációs tudományok
Társadalmi Kommunikáció Doktori Iskola

témavezető: Horányi Özséb
helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem Társadalmi Kommunikáció Doktori Iskola
helyszín rövidítés: TKDI


A kutatási téma leírása:

1. A kommunikáció mint participáció
Kutatási téma leírása:
Ez a téma arra teremt alkalmat, hogy a kommunikáció közösségteremtő és –fenntartó funkcióját vizsgáljuk. Egyúttal a kommunikáció sajátos értelmét is az emberi társadalmakban, illetőleg a kommunikációelmélet sajátos visszahatását magára a kommunikációra.
Maga ez a téma azonban olyan nagy és átfogó, amely egyetlen disszertációba bizonyosan nem fér bele. Ezért minden esetben a téma valamely konkretizációjára lesz majd szükség.
A participáció arra irányítja a figyelmet, hogy a kommunikáció mindig valami közös, illetőleg kölcsönösen hozzáférhető tudás (felkészültség) körül forog. Ez a közös, kölcsönös tudás nyilvánvalóan kommunikáci eredménye.
2. Társadalmi konfliktusok, kommunikatív megoldások
Kutatási téma leírása:
A kommunikáció egyik nagyon fontos (társadalmi) funkciója a konfliktusok kezelése, esetleg megoldása. Maguk a társadalmi konfliktusok igen sokfélék és egyelőre semmi esélye annak, hogy olyan megoldásokat lehessen találni, amelyek valamennyi konfliktus-típushoz megoldási mintát tudjanak adni. A kutatás tárgya éppen ebből adódóan az egyes konfliktusok (kategoriális) szerkezete és lehetséges megoldásaik (eliminálásuk) szerkezete.
3. Vizuális kommunikáció: a képaktus
Kutatási téma leírása:
A vizuális kommunikáció igen változatos jelenségkör összefoglaló megnevezése. Ezen belül igen jellegzetes forma (?) a képekkel (képek által) megvalósított/megvalósuló kommunikáció. Manapság nagyon gyakran a kommunikációt képekkel, mint képaktusokat teoretizálják. A kutatás tárgya annak a szerkezetnek a minél alaposabb felderítse, amelyet képaktusnak neveznek.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2017-06-30

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2334 ( 2017. I. 15. )