Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Vasa László
Az EU strukturális források társadalmi, gazdasági hatásainak értékelése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Széchenyi István Egyetem
regionális tudományok
Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola

témavezető: Vasa László
helyszín (magyar oldal): Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola
helyszín rövidítés: SZE


A kutatási téma leírása:

Az EU források társadalmi, gazdasági hatásának értékelése, napjaink izgalmas kutatási témája; a támogatások erőteljesen segíthetik egyes régiók, kistérségek, társadalmi és gazdasági rétegek felzárkózását, megerősödését. Magyarország mind a csatlakozás előtti, mind az azutáni időszakban jelentős forrásokhoz jutott az Európai Uniótól, melyek felhasználási hatékonyságát már többen vizsgálták, hiányzik viszont az integrált megközelítés. A kérdéskör komplex jellegéből fakadóan szükséges egy innovatív, egyedi módszertan kidolgozása, amellyel a támogatások hatása – mind pozitív, mind negatív szempontból – objektívan mérhetővé és a saját környezethez viszonyítva jobban összehasonlíthatóvá válik. Ezzel mérhetővé válhatnak a felhasznált strukturális alapok eredményei egy adott Operatív Program (pl. ROP, TÁMOP, TIOP) vagy egy adott szakterület keretében egy meghatározott területi egység, vagy az ország egésze gazdasági, társadalmi fejlődésre vonatkozóan. A téma kutatása során elengedhetetlen az állam (ill. szupranacionális közösség) gazdasági beavatkozásaival kapcsolatos elméleti háttér, valamint néhány más ország gyakorlati tapasztalatainak feltárása, komparatív elemzése.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-01-31


2017. III. 21.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. május 5-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2343 ( 2017. II. 28. )