Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szondy Zsuzsa
A nekrotikus sejtek eltakarítása

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
klinikai orvostudományok
Fogorvostudományi Doktori Iskola

témavezető: Szondy Zsuzsa
helyszín (magyar oldal): Debreceni Egyetem
helyszín rövidítés: DEÁOK


A kutatási téma leírása:

A sejtek elhalása és az elhalt sejtek eltakarítása meghatározó szerepet tölt be a szöveti homeosztázis fenntartásában. Az apoptózissal elhalt sejtek felvétele immunológiailag csendes, sőt az apoptótikus sejtek gátolják a makrofágok gyulladási citokin termelését. Ezzel szemben a nekrotikus elhalás gyulladást vált ki annak ellenére, hogy ugyanazok a foszfatidilszerin molekulák jelennek meg rajtuk , amelyek az apoptótikus sejteken mind az eltakarítást, mind a gyulladás gátlást elindítják. A szervezetben apoptózis és nekrózis gyakran együtt zajlik, sőt szöveti sérüléseknél a gyulladás kialakulása előfelvétele a szöveti regeneráció megindulásának. A kutatási téma célja hogy ismereteket szerezzünk a nekrózisal elhalt sejtek eltakarításáról, az apoptótikus és a nekrótikus sejtek kölcsönhatásáról a makrofágok interakciójában és a gyulladási válasz szabályozásáról.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-11-15


2017. III. 21.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. május 5-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2343 ( 2017. II. 28. )