Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Pokorádi László
A biztonságtudatos nevelés kérdései

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Óbudai Egyetem
katonai műszaki tudományok
Biztonságtudományi Doktori Iskola

témavezető: Pokorádi László
helyszín: Óbudai Egyetem - Bánki Donát Gépész és Mérnöki Kar
helyszín rövidítés: ÓEBGK


A kutatási téma leírása:

A XXI. században a társadalmi élet minden szféráját átfogó, a korábbiaknál lényegesen gyorsabb ipari és társadalmi fejlődés tapasztalható, mely az egész világ, de az egyén életét is gyökerestől megváltoztatja. A legjelentősebb biztonságot befolyásoló tényező a terrorizmus, a környezetrombolás, a katasztrófák veszélye az emberiség elpusztulásának veszélyét is magában hordozhatja.
A biztonságtudomány elmélete egy olyan határtudomány, melynek feladata, az elméleti tételek, rendszabályok gyakorlatba való átültetése, azaz a biztonság megteremtése, fenntartása, szavatolása.
Gyakran a tudományterület művelői a biztonság fenntartását „csak” biztonságtudományi, s azon belül is technikai kérdésekre adott válaszok megadásával gondolják megoldani.
De, fontos kérdés a egyszerű emberek, a népesség – például környezeti, társadalmi, munkavédelmi és informatikai – biztonságtudatos szemléletének, gondolkozásának kialakítása is.
A doktori téma keretében olyan elemzéseket kívánunk elvégezni, melyek célja a különböző szempontú biztonságtudatok kialakítási lehetőségeinek vizsgálata, a társadalom biztonságtudatos szemléletét megalapozó pedagógiai rendszer kidolgozása.
Konkrét kutatási területet az alábbiak közül lehet választani:
1. a biztonságtudat fogalmának, fogalomrendszerének meghatározása;
2. a biztonságtudat társadalmi és kulturális kérdéseinek elemzése;
3. a biztonságtudat részterületeinek vizsgálata;
4. javaslat kidolgozása a biztonságtudatos nevelés komplex (korosztályos) rendszerére.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-01-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2290 ( 2016. X. 03. )