Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Az EU közös kereskedelempolitikájának újabb kihívásai

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Széchenyi István Egyetem
állam- és jogtudományok
Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola

témavezető: Horváthy Balázs
helyszín (magyar oldal): SZE Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola
helyszín rövidítés: ÁJDI


A kutatási téma leírása:

A közös kereskedelempolitika, vagyis az Európai Unió harmadik államokkal fennálló külkereskedelmi kapcsolatainak hatásköri alapját, jogi szabályozási kereteit és eszközrendszerét biztosító politika jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt években. Továbbra is számolni kell azonban olyan új kihívásokkal, melyek e politika jogi keretrendszerének továbbfejlesztését, további reformját indokolhatják. A doktori téma keretében a vizsgálható kérdések alapvetően két nagyobb csomópont köré csoportosíthatók. Vizsgálható egyrészt a közös kereskedelempolitika hatásköri jellege, különösképpen azon tárgykörök tekintetében, amelyek a Lisszaboni Szerződés módosítása nyomán kerültek az Unió kizárólagos kompetenciájába. E kérdés különösen fontos a tagállamok – így Magyarország – szemszögéből nézve is, hiszen az uniós kompetencia határai egyúttal kijelölik azt a mozgásteret is, amelyen belül a tagállamok kereskedelempolitikai érdekeik érvényesítésére képesek. A doktori téma második csomópontja a közös kereskedelempolitikai eszközeinek vizsgálatát célozhatja. A politika megvalósításának jogi eszköztára tradicionálisnak tekinthető külkereskedelem-politikai eszközöket foglal magában, amelyek alapvetően a nemzetközi gazdasági jog normáival összhangban alapozzák meg az Európai Unió becsatlakozását a globális kereskedelmi viszonyokba. Az eszközrendszer kialakítását, alapfeltételeit, alkalmazását és esetleges későbbi reformjait szükségképpen befolyásolja a globalizáció folyamata, az egyre erősödő regionalizáció, valamint vizsgálhatók a nemzetközi kereskedelmi jog (GATT-WTO) és a közös kereskedelempolitika összefüggései is. A ennek nyomán az uniós eszközrendszeren belül szükségessé váló szabályozási és újraszabályozási kérdések hazai kutatása elenyésző, és ennek vizsgálata doktori téma keretében egyben becsatlakozási lehetőséget adna a nemzetközi szinten folyó tudományos diskurzusokba.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-03-01


2017. III. 21.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. május 5-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2343 ( 2017. II. 28. )