Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A római jog és a jog közgazdaságtani elemzése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Széchenyi István Egyetem
állam- és jogtudományok
Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola

témavezető: Deli Gergely
helyszín (magyar oldal): Széchenyi István Egyetem
helyszín rövidítés: SZE


A kutatási téma leírása:

A doktori téma keretében egy újszerű, a magyar romanisztikában még kevésbé elterjedt tudományos módszer, a jog közgazdaságtani elemzése alkalmazására kerül sor. Ennek keretében mind a neoklasszikus megközelítés, mind pedig az ún. viselkedési közgazdaságtani módszer alkalmazásra kerül. A metódus segítségével a nagy klasszikus jogi és államelméleti témák új megvilágításban kerülnek megközelítésre, amely lehetővé teszi a többi, hatályos jogi tudományággal, valamint a más diszciplinákkal történő intenzívebb dialógust.

Noha a témakör neoklasszikus megközelítésre épülő, nemzetközi szakirodalma ma már jelentősnek mondható, a viselkedési közgazdaságtani megközelítés mind a külföldi, mind magyar jogtudományban újdonságnak számít. A leendő doktoranduszok ezért jó eséllyel választhatnak olyan kérdést vagy problémát a doktori értekezés tárgyaként, amelynek feldolgozása a római jog tudománya szempontjából úttörő, hiánypótló vállalkozásnak minősül.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-02-01


2017. III. 21.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. május 5-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2343 ( 2017. II. 28. )