Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Lichtmann Tamás
Bibliai történetek és világirodalom

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Evangélikus Hittudományi Egyetem
hittudományok
Hittudományi Doktori Iskola

témavezető: Lichtmann Tamás
helyszín (magyar oldal): Evangélikus Hittudományi Egyetem
helyszín rövidítés: EHE


A kutatási téma leírása:

A feldolgozandó témák köre az elméleti szakirodalom alapján a Szentírás és a világirodalom kapcsolatait, érintkezéseit, összefüggéseit vizsgálja. Módszere sokféle lehet: hermeneutikai, vallásbölcseleti, kultúrantropológiai, művészetpszichológiai, komparatisztikai, narratológiai és egyebek. Köztudott, hogy a Biblia mitikus és történeti elbeszélő anyaga, költői újszerűségei, műfaji rokonságai és újításai évszázadokon át megtermékenyítették a világirodalmat, és a mai napig meghatározó hatást gyakoroltak az irodalomtörténetre.
Kutatási témákat választani lehet a közép-európai zsidó irodalom és kultúra köréből, ezen belül a magyar irodalom és a Biblia kapcsolatának világából, valamint a bibliai hősök világirodalmi ábrázolásai közül.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-01-31


2017. III. 21.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. május 5-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2343 ( 2017. II. 28. )