Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
M. Tullis Cicero De finibus bonorum et malom című művének sztoikus könyvei

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
nyelvtudományok
Nyelvtudományok Doktori Iskola

témavezető: Szekeres Csilla
helyszín (magyar oldal): DE, Debrecen, Egyetem tér 1., Főép. 41/1. "oktatói szoba"
helyszín rövidítés: DEBTK


A kutatási téma leírása:

A De finibus bonorum et malorum c. Cicero-mű III-IV. könyve a sztoikus etikára vonatkozó egyik legrészletesebbb és éppen ezért rendkívül fontos ókori forrásunk, következésképpen a sztoikus filozófiai problémák valóságos tárháza. A disszertáció feladata lehet ezek valamelyikének vizsgálata: a szöveg filozófiai tartalmának megvilágítása a témábavágó görög és latin filozófiai szövegekkel való egybevetés, alapos filológiai-filozófiai elemzés révén. A téma vizsgálatát a sztoikus filozófiára vonatkozó tekintélyes méretű szakirodalom segíti, ugyanakkor éppen a források hiánya vagy éppen töredékessége miatt igen sok a megválaszolatlan kérdés. Különösen izgalmas probléma, hogy miképpen viszonyul egy filozófiailag magasan képzett római államférfi a görög filozófiához: milyen kérdések fontosak számára, és hogyan jelennek meg azok egy nem szakfilozófusok számára készült műben.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-11-15


2017. III. 21.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. május 5-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2343 ( 2017. II. 28. )