Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Károlyi György
Szálas szerkezetű anyagok diszkrét mechanikai modellezése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
építőmérnöki tudományok
Vásárhelyi Pál Építőmérnöki és Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Károlyi György
helyszín (magyar oldal): BME Tartószerkezetek Mechanikája Tanszék
helyszín rövidítés: BMETM


A kutatási téma leírása:

Szálas szerkezetű anyagok előfordulnak a mérnöki gyakorlatban (szálerősítéses anyagok) és biológiai rendszerekben (sejtváz vagy porózus csontok szerkezete). Ilyen szerkezetek rugalmas tulajdonságainak vizsgálatára gyakran alkalmaznak olyan modellt, amely hajlékony szálak véletlen hálózatából áll, ahol a szálakat keresztkötések csatolják egymáshoz. A keresztkötések ezekben a modellekben egymáshoz képest szabadon elfordulnak. A modell vizsgálata során azt tapasztalták, hogy a hálózat sűrűségének függvényében vagy a hajlítási, vagy a normál alakváltozások dominálnak. Ezt a modellt szeretnénk tovább vizsgálni, figyelembe véve a keresztkötések elfordulás elleni merevségét is. Azt várjuk, hogy az így módosított hálózatban a nyírási alakváltozások szerepe is jelentős lesz. A modellel szerzett tapasztalatok hasznosak lehetnek a sejtváz viselkedésének megértésében és a szálerősítéses anyagok vizsgálatában is.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-20


2017. III. 21.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. május 5-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2343 ( 2017. II. 28. )