Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Farkas György
Vegyes feszítéssel készült feszített tartószerkezetek modellezése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
építőmérnöki tudományok
Vásárhelyi Pál Építőmérnöki és Földtudományi Doktori Iskola

témavezető: Farkas György
helyszín (magyar oldal): BME Hidak és Szerkezetek Tanszéke
helyszín rövidítés: BMEHS


A kutatási téma leírása:

A feszített tartószerkezetek építése rohamosan terjed a szerkezetépítésben. Az utóbbi években egyre több újszerű feszítési anyag és feszítési eljárás jelent meg világszerte. Ugyanakkor mind gyakoribbá válik a hagyományos elő- és utófeszítésen kívül vegyes technológiák például az elő és utófeszítés, vagy tapadásos és tapadásmentes feszítés kombinációja. További kihívást jelent a feszítés alkalmazása újszerű szerkezettípusok esetében.

A doktori munka célja kísérleti és elméleti kutatások alapján a feszített tartószerkezetek erőjátékának pontosabb megismerése, különös tekintettel az elő- és utófeszítés kölcsönhatására, a tapadásos és tapadásmentes feszítéssel készült tartószerkezetek feszültségi állapotának pontosítására, újszerű feszített tartószerkezetekre vonatkozó javaslatok kidolgozása. A kutatás során elvégzendő feladatok:

Kombinált elő- és utófeszítéssel készült vasbeton gerenda szerkezetek feszültségi
állapotának kísérleti vizsgálata, a feszítőbetétekben keletkező feszültségek változásának meghatározására,
A kombinált feszítéssel készült tartószerkezetek viselkedésének numerikus modellezése, analitikus és numerikus vizsgálatok segítségével,
Méretezési eljárás kidolgozása a vegyes feszítéssel készített tartószerkezetek gyakorlati számításához.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2016-12-20


2017. III. 21.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. május 5-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2343 ( 2017. II. 28. )