Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kiss Rita
Ortopédiai elváltozások, sérülések hatása a mozgásra – Ortopédiai mozgáselemzés

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Kiss Rita
helyszín (magyar oldal): BME Építőmérnöki Kar
helyszín rövidítés: BME


A kutatási téma leírása:

Az elmúlt évek során a SE Ortopédiai Klinikáján elsősorban az alsó végtag és a felső végtag vizsgálatára alkalmas mozgásszervi laboratórium, a Nemzeti Gerincgyógyászati Központban a gerinc vizsgálatára alkalmas biomechanikai laboratórium jött létre. A szolnoki MÁV Kórház Biomechanikai Laboratóriumában az ultrahang-alapú teljes mozgásvizsgáló rendszer áll rendelkezésre.

Elsősorban klinikai célú vizsgálatokat a “gyári” programcsomagok segítségével lehet megvalósítani. Szigorú előírások által meghatározott mozgássorokat kell végrehajtatni a vizsgált személlyel és a mérőrendszer elrendezése is előírt. Az elvégzett mérés után a programcsomag automatikusan riportot is generál, amely kinyomtatható közvetlenül a rendszerből. Ilyen vizsgálatok az SE Ortopédiai Klinikáján felső végtagi tesztek (zebris WinArm), stabilitásvizsgálatok (zebris WinPosture), talpnyomás-eloszlás vizsgálatok (zebris Win PDMS). A Nemzeti Gerincgyógyászati Központban a gerinc alakjának és a szegmentumok egymáshoz viszonyított helyzetének meghatározása történhet (SpinalMouse). Ezekben az esetekben a felhasználónak nem kell speciális ismeretekkel rendelkeznie a mérőrendszerről, a kiértékelés módjáról.

A másik, elsősorban a kutatások céljainak megfelelő vizsgálatok esetén a felhasználónak mélyebb ismeretekkel kell rendelkeznie a mérőrendszerről és megfelelő adatfeldolgozási ismeretek birtokában kell lennie. A gyári programok lehetőséget teremtenek egyes anatómiai pontok térbeli koordinátájának meghatározásához, amelyekből tetszőleges paraméterek számíthatók.A Zebris WinData programcsomag segíti még a kutatásokat, amely lehetőséget biztosít a mért adatok utófeldolgozásához, a kiértékelő program módosításához.

A Szolnoki MÁV Kórház Biomechanikai Laboratóriumban megtalálható WinGait programcsomag segítségével a járás biomechanikai paraméterei számíthatók futószalagon történő járás során. A vizsgálathoz a tripleteket a testszegmensek hátsó részére rögzítettük, és az egy jeladó a futópad végénél került elhelyezésre. A korábban kifejlesztett 19 pontos modell térd és csípő vizsgálati célokra lett kialakítva, kiegészítve a biomechanikai labor adta összes lehetőséggel (16 csatornás EMG, a reakcióerők függőleges komponensének mérése a műszerezett futópadon). A kifejlesztett kiértékelő programok a szokásos összes járásparaméter mellett új paraméterek, mint térbeli térd és csípő szög, medence flexió, obligáció és rotáció szöge, fajlagos szalagpont változások, átlagát és szórását számítja.

Speciális témák:
A térdprotézis beültetés hatása a járás biomechanikai paramétereire
A rendelkezésre álló mérési program és feldolgozó programok közvetlenül felhasználhatók a térdprotézis hatásának vizsgálatára. A kutatás során a következő kérdésekre keressük a választ:
a) A térd arthrosis hogyan befolyásolja a talpnyomás eloszlását, a járás kinesztézisét (dinamikus stabilitás), a járás biomechanikai paramétereit?
b) A térdprotézis komplex biomechanikai hatásának (talpnyomás eloszlás, kinesztézis, járás paraméterei) vizsgálata a protézis típusa, a rehabilitáció fajtája és a beépítéstől eltelt idő függvényében. Feltételezésem szerint a járás biomechanikai analízise numerikus segítséget nyújt a rehabilitáció hatásfokának ellenőrzésére.A csípőprotézis beültetés hatása a járás biomechanikai paramétereire
A rendelkezésre álló mérési program és feldolgozó programok kisebb átalakítások után alkalmasak a csípőprotézis hatásának vizsgálatára. A kutatás során a következő kérdésekre keressük a választ:
a) A csípő arthrosis hogyan befolyásolja a talpnyomás eloszlását, a járás kinesztézisét (dinamikus stabilitás), a járás biomechanikai paramétereit?
b) A csípőprotézis komplex biomechanikai hatásának vizsgálata (talpnyomás eloszlás, kinesztézis, járás paraméterei) a protézis típusa, a rehabilitáció fajtája és a beépítéstől eltelt idő függvényében. Feltételezésem szerint a járás analízise numerikus segítséget nyújt a rehabilitáció hatásfokának ellenőrzésére.

A felső végtag mozgáselemzése, különböző sérülések hatása a felső végtag elemi mozgásaira
A nemzetközi irodalomban a felső végtag dinamikus mozgáselemzése fehér folt. A kutatás célja:
a) Különböző felső végtagi sérülések, elváltozások biomechanikai hatásának elemzéséhez mérési módszertan (mérés elrendezése, mérési módszer kidolgozása, új paraméterek definiálása) kidolgozása
b) Egészséges kontrollcsoport adatbankjának létrehozása
c) Különböző elváltozások, ortopédiai műtétek hatásának elemzése a felső végtag mozgásaira.

A gerinc mozgáselemzése, különböző elváltozások hatása a gerinc alakjára, a szegmentumok egymáshoz viszonyított helyzetére.
A rendelkezésre álló mérőeszközök (Spinal Mouse, zebris WinSpine rendszer) alkalmasak a gerinc alakjának és a szegmentumok egymáshoz viszonyított helyzetének meghatározására különböző statikus tetshelyzetekben és a WinSpine rendszerrel mozgás közben is. A kutatás során a következő kérdésekre keressük a választ:
a) Különböző gerincelváltozások és gerincműtéti típusok biomechanikai hatásának elemzéséhez mérési módszertan (mérés elrendezése, mérési módszer kidolgozása, új paraméterek definiálása) kidolgozása
b) Különböző korú egészséges kontrollcsoport adatbankjának létrehozása
c) Különböző elváltozások, műtétek hatásának elemzése a gerinc alakjára.

felvehető hallgatók száma: 3

Jelentkezési határidő: 2016-10-31


2017. III. 21.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. május 5-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2343 ( 2017. II. 28. )