Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Az Obstruktív Alvási Apnoe Szindróma gyermekkori vonatkozása

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
klinikai orvostudományok
Klinikai orvostudományok Doktori Iskola

témavezető: Katona Gábor
helyszín (magyar oldal): Heim Pál Gyermekkórház
helyszín rövidítés: HPGY


A kutatási téma leírása:

Az obstruktív alvási apnoe szindróma gyermekkorban mind a kiváltó okokat tekintve, mind a végleges terápiás megoldások szempontjából eltér a felnőttkori formától. A betegség hátterében megtalálható az orr- és garatmandula kóros túlnövekedése, a garatfal izomzatának tónusvesztése, a gége alaki és mozgás zavarai, a kraniofaciális fejlődési rendellenességek okozta légáramlási zavarok.
Az önálló kutatásnak tartalmazni kell a betegség kivizsgálásának különböző korcsoportoknál alkalmazandó menetét. Állítson fel egymásra épülő vizsgálati fokozatokat, a kérdőíves felméréstől kezdve a szűrő jellegű vizsgálati módszereken és lehetőségeken át az alvás centrumokban megvalósítható noninvazív és invazív eljárásokig. Fordítson külön figyelmet a gyermekkorra jellemző alvási fiziológiára, különös tekintettel az indukált alvás esetében.
Hasonlítsa össze a nemzetközi vizsgálatoknál használt kritériumok alkalmazhatóságát, adaptálja a magyarországi epidemiológiai viszonyoknak megfelelően. Tekintettel a posztoperatív légzési komplikációk alapbetegség okozta magasabb gyakoriságára, állítson fel monitorizálási feltételeket a súlyossági fokoknak megfelelően.
Vizsgálja a betegek mintegy 4/5-ében hatásos sebészeti beavatkozás (tonsillo- és / vagy adenotomia) után perzisztáló tünetek esetében az alvás alatt végzett nazo-faringo-laringoszkópia szerepét és alkalmazásának feltételeit, figyelembe véve a farmakokinetikumoknak a fiziológiás alvásra gyakorolt hatását.
Irodalmi adatok igazolják a felnőttkori obstruktív alvási apnoéhoz társuló alsó légúti gyulladások jelenlétét. Igazolja vagy zárja ki a gyermekkori formákban ezen inflammatórikus elváltozások jelenlétét olyan noninvazív módszerrel, mely könnyen alkalmazható a különböző korcsoportokban és a betegek számára tolerálható.
Régóta ismert a különböző alvászavarok kognitív funkciókra gyakorolt negatív hatása. A gyermekkori obstruktív alvási apnoe szindróma egyik vezető tünete az átlagostól különböző mértékben elmaradó tanulási funkció. Pszichológiai és fiziológiai vizsgálati módszerek párhuzamos alkalmazásával vizsgálja a különböző memória funkciók (explicit, implicit) változását a normál populációhoz viszonyítva, illetve ezen funkciók diurnális ingadozásait.


Jelentkezési határidő: 2016-10-31


2017. III. 21.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. május 5-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2343 ( 2017. II. 28. )