Az élelmiszeralapanyagok előállításánál rendelkezésünkre álló mezőgazdasági környezet (növény-talaj rendszer) nehézfémekkel és más toxikus elemekkel történő szennyeződése egyre nagyobb méreteket ölt, mely egyre nagyobb veszélyeket jelent(het). A talajok képesek megkötni, felhalmozni az elemeket, de egy bizonyos terhelési szint felett szűrőkapacitásuk kimerül és maguk is szennyező forrássá válnak. A toxikus elemek megjelennek a talajvizekben is, felvehetővé válnak a növények számára, bekerülnek azok vegetatív és generatív szerveibe és így a táplálékainkba. Ennek figyelembevételével nélkülözhetetlen, hogy ismerjük a különböző élelmiszereink és élelmiszeralapanyagaink elemtartalmát, ezen belül is az arzén, mint toxikus elem és a szelén, mint esszenciális elem mennyiségének alakulását. Ezek vizsgálatához nélkülözhetetlen érzékeny és pontos analitikai módszerek kidolgozása és alkalmazása.
előírt nyelvtudás: magyar ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol további elvárások: MSc diploma