Thesis supervisor: Gabriella Holló
Location of studies (in Hungarian): Kaposvári Egyetem Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézet Abbreviation of location of studies: DOI
Description of the research topic:
A digitális képalkotó eljárásoknak az elmúlt években végbement térhódítása új lehetőségeket jelent a szarvasmarha tenyésztésben is a vágóérték és a húsminőség fejlesztésére irányuló kutatásokban. A vágóhídon a vágott test minősítésére alkalmasnak bizonyultak a digitális kamerákkal végzett on-line mérések. A különböző irányból (laterális, dorzális) készült digitális képeken a vágott test méretei felvehetők és képfeldolgozó szoftverek segítségével hosszúsági és területmérések is elvégezhetők. Az így nyert objektív adatok, a EUROP minősítés eredményeit kiegészíthetik és pontosabbá tehetik. A szarvasmarha esetében az intramuszkuláris zsírtartalom és a porhanyósság az a két húsminőségi paraméter, amelyeket kulcsfontosságúnak tartanak és a kutatások nagy része ezen jellemzők meghatározására irányulnak. Az on-line méréseken kívül, nagy érdeklődésre tartanak számot a post mortem 24-48 óra között elvégzett, többször is ismételhető, nem destruktív, nem invazív és kielégítő pontosságú mérések, melyek a húsminőségi paraméterek becslésére is felhasználhatók. Ezen kritériumoknak a modern keresztmetszeti képalkotó eljárások (CT, MRI) minden tekintetben megfelelnek. A PhD munka során össze kívánjuk vetni a vágott test on line és a vágott testből vett minták post mortem képalkotó eljárásokkal meghatározott jellemzőit a vágott test szöveti összetételének előrejelzésére és a főbb húsminőségi paraméterek becslésére.
Required language skills: angol Number of students who can be accepted: 1
Deadline for application: 2014-06-10
2024. IV. 17. ODT ülés Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).