Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
István Kukorelli


Description of the research topic:

A jogforrásnak közismerten létezik jogfilozófiai, politológiai és alkotmányjogi fogalma, éppen ezért a jogforrások c. doktori téma interdiszciplináris kutatást igényel.

Alkotmányjogilag megválaszolandó a jogalkotói hatáskör telepítése, kinek, mely állami szervnek milyen terjedelemben adhat az alkotmányozó hatalom jogalkotói autoritást. Hogyan változhat a jogalkotói hatalom súlypontja (a felhatalmazás intézményének alkotmányossága).

A téma keretein belül vizsgálandó a jogalkotási döntéshozatal egésze, ezen belül a minősített többségű törvényalkotás, valamint a közjogi érvénytelenség és ezeknek alkotmánybírósági gyakorlata.

Megkerülhetetlen kérdés a jogforrási rendszer normaterjedelme (írott jogszabályok, „agglomeráció”, a bíró alkotta jog, az Alkotmánybíróság határozatai), továbbá a rendszer koherenciája, a normakollízió kérdése.

Szervesen hozzátartozik a jogforrás rendszerhez a nemzetközi joggal és az uniós joggal való kapcsolat vizsgálata.

A jogállam klauzula az indítványozók által az egyik leggyakrabban hivatkozott reguláta az Alkotmánynak (Alkotmány 2. §). Ennek jogbiztonsági összefüggéseit számos határozatában értelmezte az Alkotmánybíróság. E gyakorlat értékelése is a témához tartozik.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2020-12-31


2017. III. 21.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. május 5-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 1.2343 ( 2017. II. 28. )