Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Miklós Fári
Creation of new generation leaf protein as fodder ingerdient and human food

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Debrecen
food sciences
Doctoral School of Food Sciences

Thesis supervisor: Miklós Fári
Location of studies: DE Élelmiszertudományi Doktori Iskola
Abbreviation of location of studies: DE


Description of the research topic:

Globális gazdasági számítások és komplex természettudományos tények alapján közismert, hogy jelenleg nincs alternatíva az import GMO szója teljes körű kiváltására a takarmányiparban. Az egyetlen megoldás a hiányzó fehérjeigény kielégítésére a GMO-mentes nemzeti szójatermelés fejlesztése, amely egyéb fehérjehordozó alapanyagokkal együtt sem tudja helyettesíteni a szójaimport felét. A kutatási téma fő célja kedvezőbb aminosav összetételű hagyományos és fortifikált (kiemelten szerves kötésben lévő szelén) lucerna zöld biomasszájából biotechnológiai kutatás-fejlesztési tevékenység keretében folyamatos üzemű mikrohullámmal történő fehérje kinyerési technológia (MWC-módszer) továbbfejlesztése. A tervezett kutatás kiegészül molekuláris nemesítéssel előállított új lucerna célfajták levélfehérje termelésének, továbbá aminosav kihozatalának összehasonlító értékelésével. A kutatás távlati célja az így kinyert nyersanyagokból 15-55%-os fehérjetartalmú tömegtakarmányok, továbbá prémium minőségű funkcionális összetételű takarmány-, és élelmiszer fehérjehordozó alapanyagok előállítása. A „Biotechnológia – anno 1920-1938 és ma című” új szakkönyvünk (Szerk. Fári MG és Popp J., 2016, Szaktudás Kiadóház, Budapest) részletesen tárgyalja a szakterületet felölelő hazai és nemzetközi tudásanyagot, új megvilágításba helyezve a levélfehérje kérdéskört.

Required language skills: Hungarian
Recommended language skills: English
Further requirements: 
MSc degree

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2017-03-15

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 1.2318 ( 2016. XI. 26. )