Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Online erőforrás allokációs problémák

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
computer sciences
PhD School in Computer Science

Thesis supervisor: Csanád Imreh
Location of studies (in Hungarian): SZTE
Abbreviation of location of studies: SZTE


Description of the research topic:

Online problémának nevezzük azokat a feladatokat, amelyekben a probléma inputját csak részenként ismerjük meg és a döntéseket mindig csak a már megismert információk alapján kell meghoznunk. Számos ilyen probléma merül fel az operációkutatás és az elméleti számítástudomány különböző területein. Az erőforrás allokációs problémák többnyire az ütemezés és a ládapakolás témaköréhez tartoznak, de néhány új, a számítógépes hálózatok témaköréhez tartozó modell is ismert.
Az on-line algoritmusok elemzésének legismertebb módszere a versenyképességi analízis (amely során korlátokat adunk az optimális off-line és az on-line algoritmus által kapott megoldások célfüggvényértékeinek hányadosára), a kifejlesztett algoritmusokat ezzel a módszerrel tervezzük elemezni. Az ütemezés témakörében a kutatás főleg olyan modellek vizsgálatát tartalmazza, ahol az ütemezésen kívül az algoritmusnak egyéb döntéseket is meg kell hoznia (munkák visszautasítása, gépek vásárlása). A pakolási problémák területén olyan modellek vizsgálata a kutatások tárgya, amelyekben az egyes ládák tartalmára extra feltételek is elő vannak írva.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2017-03-31


2017. III. 21.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. május 5-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 1.2343 ( 2017. II. 28. )