Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Tibor Csendes
Új, korszerű programozási struktúrák a megbízható optimalizálásban

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
computer sciences
PhD School in Computer Science

Thesis supervisor: Tibor Csendes
Location of studies (in Hungarian): SZTE
Abbreviation of location of studies: SZTE


Description of the research topic:

A tervezett kutatás célja az utóbbi években létrejött új algoritmikus eszközök hasznosíthatóságának tisztázása a megbízható optimalizálás területén. Ezen új paradigmák a DAG (directed acyclic graph) reprezentációja és alkotó használata a befoglaló függvények pontos meghatározásában, a DAG mentén való feltétel-kezelés (contraint propagation), a deriváltak automatikus előállítása, slope befoglalások, és a bizonytalanság leírására szolgáló "cloud" modell. Ide tartozik ezek hatékony együttes használati lehetőségei tisztázása is.

A jelentkező feladata olyan hatékony adatszerkezet kialakítása, amely a fent említett eszközöket kényelmesen de hatékonyan engedi alkalmazni (operátor túltöltés, új adattípusok stb.). A munka alapját megteremti a Bécsi Egyetemmel folytatott közös kutatás, illetve az általuk már kidolgozott eszköztár és módszertan is. A kutatás mind számítógépes tesztelést, algoritmus fejlesztést, mind az új eljárások elméleti vizsgálatát célozza. A szakirodalom ez esetben is angolul érhető el többségében. Az egyik fő olvasmány a H. Schichl and A. Neumaier, Interval Analysis on Directed Acyclic Graphs for Global Optimization, J. Global Optimization 33 (2005), 541-562: {http://www.mat.univie.ac.at/~neum/ms/dag.pdf}
A. Neumaier, Clouds, fuzzy sets and probability intervals, Reliable Computing 10 (2004), 249-272: {http://www.mat.univie.ac.at/~neum/ms/cloud.pdf}
illetve a Coconut projekt honlapja: {http://www.mat.univie.ac.at/users/neum/public_html/glopt/coconut/}
általános alapozásként ismét a korábbi két fontos könyv:
Bazara, M.S., H.N. Sherali and C.M. Shetty: Nonlinear Programming, John Wiley and Sons, New York, 1993
Horst, R. and P.M. Pardalos (eds.): Handbook of Global Optimization. Kluwer, Dordrecht, 1995

Number of students who can be accepted: 2

Deadline for application: 2017-03-31


2017. III. 21.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. május 5-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 1.2343 ( 2017. II. 28. )