Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Árpád Beszédes
Fejlesztői produktivitás megbízható mérése és előrejelzése szoftverfejlesztési projektekben

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
computer sciences
PhD School in Computer Science

Thesis supervisor: Árpád Beszédes
Location of studies (in Hungarian): SZTE
Abbreviation of location of studies: SZTE


Description of the research topic:

A szoftverfejlesztők produktivitásának (egységnyi idő alatt elvégezhető munkamennyiségének) mérése és becslése rendkívül fontos menedzsment feladat. Ugyanakkor, számos tényező miatt nagyon nehéz ezt a jellemzőt pontosan kifejezni, illetve megbízható módon meghatározni azt. Az egyszerűbb módszerek elkészített programsor alapján dolgoznak, a kissé kifinomultabb megközelítésekben már a szoftver funkcionalitás mennyiségén alapuló mértékeket (pl. funkciópontokat) alkalmaznak. Azonban, továbbra is kihívás az a feladat, hogy adott körülmények mellett megmondjuk, hogy mi lesz egy fejlesztő produktivitása egy adott fejlesztési vagy módosítási igény elvégzésénél. Hasonlóan fontos kérdés lehet az is, hogy adott fejlesztési problémát mely technológiai megoldás alkalmazásával lehet minél kevesebb ráfordítás mellett megvalósítani. Pedig ezek képezik az alapját a megbízható fejlesztési költségbecslésnek, illetve a projekt előrehaladás ellenőrzésének.

Jelen téma az automatikus produktivitás- és költség-becslési módszerek kutatását tűzi ki célul. A fejlesztés alatt álló szoftvertermék és maga a fejlesztési folyamat alapján származtatott különböző metrikák alapján gépi tanulási algoritmusokat alkalmazunk a produktivitás előrejelzésére. Az alkalmazott prediktor metrikák, illetve a produktivitás kifejezésére alkalmas mérőszámok egyaránt meghatározandók, várhatóan egyes projektekre történő specializálással. Kimutattuk, hogy a származtatott metrikákon kívül a változtatás jellege, illetve az elvégzéshez szükséges elemi lépések mennyisége is befolyásolják a produktivitást, tehát ezen tényezőket, súlyokat is bele kell építeni a becslési modellekbe. A téma keretén belül az eddig elért eredmények alapján további, pontosított és hatékonyabb modellek előállítása, valós projekteken valló ellenőrzése, valamint az optimális modell paraméterek kutatása a feladat.

Required language skills (in Hungarian): angol
Number of students who can be accepted: 2

Deadline for application: 2017-03-31


2017. I. 31.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. március 10-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 1.2334 ( 2017. I. 15. )