Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Árpád Beszédes
Szoftvertesztelési folyamatok minőségének elemzése és javítása

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
computer sciences
PhD School in Computer Science

Thesis supervisor: Árpád Beszédes
Location of studies (in Hungarian): SZTE
Abbreviation of location of studies: SZTE


Description of the research topic:

A szoftvertesztelés a jelenleg elsődlegesen alkalmazott módszer a szoftver verifikációban. Szoftvertesztelésre rendkívül magas összegeket áldoznak a szoftverfejlesztők, ugyanakkor a tesztelési folyamatok minőségét, optimumtól való távolságát ritkán ellenőrzik. A tesztelési folyamatok kiértékelésére különböző módszerek léteznek, a legismertebbek a kód-lefedettség mérésén alapuló ellenőrzések, hiszen elfogadott nézet, hogy a lefedettségi mérték a várható hibafeltárási-gyakoriságot jól becsüli. Léteznek modellek, melyek segítségével megbízhatóan megjósolható egy adott tesztelési ciklus során, hogy milyen mértékben tudunk javítani a lefedettségi (és a hiba-gyakorisági) mutatókon. Rámutathatunk továbbá a fontosabb tesztesetekre, azok közötti redundanciára, stb., és ezek alapján javíthatunk a tesztelési folyamatainkon, optimalizálhatjuk azokat. E modellek azonban nem minden esetben írják le megfelelően a valóságot, egyszerű feltételezésekkel élnek, mint például nem tesznek különbséget az egyes kódrészek között azok belső minősége alapján.
A téma keretén belül ilyen modellek kidolgozása és ellenőrzése a feladat, amelyek jobban leírják a valós szoftverrendszereket és azok tesztelési folyamatait. Alapvető kutatási irány a meglévő minőségi mutatók (forráskód metrikák, kódolási problémák, gyanús jelek) alkalmazásának lehetőségei a tesztelés kiértékelése és javítása terén. A Szoftverfejlesztés Tanszék munkatársai nagy tapasztalattal rendelkeznek a statikus forráskód minőség mérése terén, de azok alkalmazása a tesztelésben még jelentős kutatási terület.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2017-03-31


2017. III. 21.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. május 5-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 1.2343 ( 2017. II. 28. )