Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Zoltán Hantos
A légzőrendszer mechanikája élettani és kóros körülmények között

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
theoretical medicine
Graduate School of Multidisciplinar Medical Scienses

Thesis supervisor: Zoltán Hantos
Location of studies: SZTE ÁOK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet
Abbreviation of location of studies: ÁOK


Description of the research topic:

A kutatások célja az emfizéma és a légúti obstrukció kialakulásának és progressziójának állatkísérletes modellekben való tanulmányozása a légzésfunkció érzékeny, kis állatok (egér és patkány) mérésére kifejlesztett módszereivel: a tüdőtérfogatok pletizmográfiás meghatározásával, a légúti és szöveti mechanikai tulajdonságok kényszerített oszcillációs mérésével, a légutak kollapszushajlamának akusztikus vizsgálatával (reinflációs crackle hangok). A strukturális változások kimutatására a szokásos post-mortem technikák mellett - az előzetes vizsgálatok alapján - a szubpleurális alveolusok in vivo megjelenítésére képes ortogonális polarizációs spektrális képalkotást alkalmazzuk. Az elasztáz-kezelés okozta szöveti destrukció kialakulása mellett követni kívánjuk a légúti obstrukció mechanikai eredetű vagy gyulladásos folyamatok miatti bekövetkezését, valamint e kórfolyamatokban megelőző ill. terápiás hatást ígérő kezelések hatását.
A kísérleti protokollok között kiemelt figyelmet fordítunk az ismételt méréses vizsgálatokra, hogy a kórfolyamatok kialakulásának és a terápiás effektusok hatásának dinamikáját követhessük.

Required language skills: angol
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2017-03-15

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 1.2334 ( 2017. I. 15. )