Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
A prion fehérje szerepe, hatás mechanizmusa a fertőző szivacsos agysorvadásos betegségekben

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Szeged
theoretical medicine
Graduate School of Multidisciplinar Medical Scienses

Thesis supervisor: Ervin Welker
Location of studies: MTA SZBK
Abbreviation of location of studies: SZBK


Description of the research topic:

A fertőző szivacsos agylágyulás/agysorvadás betegségei emberekben kialakulhatnak fertőzés során (új variáns Creutzfeldt-Jakob betegség (nvCJD), iatrogenikus CJD, kuru); lehetnek örökletesek, amikor is a PRNP gén, amely a prion fehérlét kódolja, mutációt hordoz a csirasejtekben (familial CJD, Gerstmann-Streüssler-Scheinker szindróma, fatal familial insomnia); és lehetnek véletlenszerűen jelentkezők (sporadikus CJD), amikor a betegség eredete ismeretlen. A betegséget más emlősökben is észlelték: bárányokban, szarvasmarhákban, kecskékben, őzekben, jávorszarvasokban, nyércekben, macskákban és állatkerti állatokban is.
A fertőző szivacsos agylágyulás első tünetei között található a progresszív demencia és az ataxia, ezzel egyidejűleg az agy szivacsos degenerációja figyelhető meg, emellett a prion protein abnormális, proteáz rezisztens formájának (PrPrez) akkumulációja is tetten érhető a központi idegrendszerben. (A normális, sejtes fehérje alakot PrPC –nek nevezik.) A tünetek első megjelenését követően a betegség lefolyása drámaian gyors lehet, ami elkerülhetetlenül az érintett beteg halálához vezet. Sajnos a betegségnek sem megfelelő diagnosztikája, sem hatékony terápiája nem ismert.
Kutatómunkánk célja, hogy felderítsük, hogy a prion fehérjének milyen szerepe van a betegség során bekövetkező apoptopikus idegsejt pusztulásban, ami végül is a beteg halálához vezet.

Required language skills: angol
Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2017-03-15

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 1.2334 ( 2017. I. 15. )