Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
A gyógypedagógia fejlődését befolyásoló tudományos és társadalmi hatások a 20. század második felében

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Pécs
teaching
Education and Society Doctoral School of Education

Thesis supervisor: Barbara Di Blasio
Location of studies (in Hungarian): PTE OTNDI
Abbreviation of location of studies: OTNDI


Description of the research topic:

A kutatási téma a neveléstudományon belül főleg a gyógypedagógia 20. századi fejlődésének megismerésére ad lehetőséget, különös tekintettel a történelem szemléletformáló erejére, amely befolyással volt az adott korszak oktatáspolitikai dokumentumainak tartalmára és a gyógypedagógia paradigmájára is. A 2. Világháború utáni évtizedek iskolai kordokumentumainak elemzésével, forráskritikájával olyan politikai, társadalmi és tudományos összefüggéseket ismerhetünk fel, amelyek árnyalhatják és kiegészíthetik az eddigi hazai és nemzetközi gyógypedagógia-történeti ismereteinket. A tantervek szaktárgyi-tartalmi, tantervelméleti, pedagógiai vizsgálatával és összehasonlító elemzésével a korszakra jellemző, a tantervi reformok hátterében húzódó tudományos és gyakorlati viták kerülnek előtérbe, napjaink történeti objektivitásra törekvő szemléletében. A dokumentumok elemzésére a hagyományos mellett az újszerű (szoftverrel támogatott) kutatásmódszertanok használatára van lehetőség.


Deadline for application: 2017-05-15


2017. III. 21.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. május 5-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 1.2343 ( 2017. II. 28. )