Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Özséb Horányi
1. A kommunikáció mint participáció; 2. Társadalmi konfliktusok, kommunikatív megoldások; 3. Vizuális kommunikáció: a képaktus

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Corvinus University of Budapest
media and communctions
Doctoral School of Social Communication

Thesis supervisor: Özséb Horányi
Location of studies (in Hungarian): Budapesti Corvinus Egyetem Társadalmi Kommunikáció Doktori Iskola
Abbreviation of location of studies: TKDI


Description of the research topic:

1. A kommunikáció mint participáció
Kutatási téma leírása:
Ez a téma arra teremt alkalmat, hogy a kommunikáció közösségteremtő és –fenntartó funkcióját vizsgáljuk. Egyúttal a kommunikáció sajátos értelmét is az emberi társadalmakban, illetőleg a kommunikációelmélet sajátos visszahatását magára a kommunikációra.
Maga ez a téma azonban olyan nagy és átfogó, amely egyetlen disszertációba bizonyosan nem fér bele. Ezért minden esetben a téma valamely konkretizációjára lesz majd szükség.
A participáció arra irányítja a figyelmet, hogy a kommunikáció mindig valami közös, illetőleg kölcsönösen hozzáférhető tudás (felkészültség) körül forog. Ez a közös, kölcsönös tudás nyilvánvalóan kommunikáci eredménye.
2. Társadalmi konfliktusok, kommunikatív megoldások
Kutatási téma leírása:
A kommunikáció egyik nagyon fontos (társadalmi) funkciója a konfliktusok kezelése, esetleg megoldása. Maguk a társadalmi konfliktusok igen sokfélék és egyelőre semmi esélye annak, hogy olyan megoldásokat lehessen találni, amelyek valamennyi konfliktus-típushoz megoldási mintát tudjanak adni. A kutatás tárgya éppen ebből adódóan az egyes konfliktusok (kategoriális) szerkezete és lehetséges megoldásaik (eliminálásuk) szerkezete.
3. Vizuális kommunikáció: a képaktus
Kutatási téma leírása:
A vizuális kommunikáció igen változatos jelenségkör összefoglaló megnevezése. Ezen belül igen jellegzetes forma (?) a képekkel (képek által) megvalósított/megvalósuló kommunikáció. Manapság nagyon gyakran a kommunikációt képekkel, mint képaktusokat teoretizálják. A kutatás tárgya annak a szerkezetnek a minél alaposabb felderítse, amelyet képaktusnak neveznek.

Number of students who can be accepted: 3

Deadline for application: 2017-06-30


2017. I. 31.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. március 10-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 1.2343 ( 2017. II. 28. )