Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Mihály Lados
Helyi gazdaságfejlesztés

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Széchenyi István University, Győr
regional sciences
Doctoral School of Regional Sciences and Business Administration

Thesis supervisor: Mihály Lados
Location of studies (in Hungarian): Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola
Abbreviation of location of studies: SZE


Description of the research topic:

Az 1970-es évek olajválsága nyomán kialakult gazdasági szerkezetváltás, bizonyos iparágak leépülése a fejlett gazdaságokban, az ennek következményeként jelentősen megugró munkanélküliség ráébresztette a szubnacionális, és köztük a helyi önkormányzatokat arra, hogy nem elégséges csak az állam segítségére várni a válság kezelésében, hanem saját maguknak is cselekedniük kell. A munkahelyteremtés, mint válságkezelő eszköz, a ’New Deal’ óta az állam klasszikus feladati közé tartozott. Napjainkra természetes, hogy ezt az eszközt az alsóbb kormányzati szintek is képesek sikeresen alkalmazni. A rendszerváltó országok az átalakulás során kerültek szembe ezzel a problémával. A piacukat vesztett megszűnő vagy gazdasági társasággá átalakuló és privatizált állami vállalatok tömegével bocsátották el a dolgozókat. A „kapun belüli munkanélküliség” rendkívül gyors időperióduson belül láthatóvá vált és a regisztrált munkanélküliek aránya az aktív népesség 10-20, egyes térségekben, országokban akár 30%-át is érinthette. Ezt a nagyságrendet csak az állam önmagában képtelen kezelni mind tömegét, mind területiségét tekintve. A helyi gazdaságfejlesztés elmélete és gyakorlata a fejlett gazdaságokban évtizedek óta megalapozott. Napjainkra a hazai önkormányzatok is számos tapasztalatot halmoztak fel, amelynek feldolgozása megkezdődött. Kevésbé történtek azonban elemzések, összehasonlítások a különböző gazdasági bázisú válságtérségekben alkalmazott stratégiák és azok eredményének összevetésére, értékelésére. Különösen érdekes lehet ez a fajta összevetés, ha a vizsgálatokat kiterjesztjük a közép- és kelet-európai átalakuló gazdaságok egy-egy válságtérségére.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2017-01-31


2017. III. 21.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. május 5-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 1.2343 ( 2017. II. 28. )