Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Zsuzsa Szondy
A nekrotikus sejtek eltakarítása

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: University of Debrecen
clinical medicine
Doctoral School of Dental Sciences

Thesis supervisor: Zsuzsa Szondy
Location of studies (in Hungarian): Debreceni Egyetem
Abbreviation of location of studies: DEÁOK


Description of the research topic:

A sejtek elhalása és az elhalt sejtek eltakarítása meghatározó szerepet tölt be a szöveti homeosztázis fenntartásában. Az apoptózissal elhalt sejtek felvétele immunológiailag csendes, sőt az apoptótikus sejtek gátolják a makrofágok gyulladási citokin termelését. Ezzel szemben a nekrotikus elhalás gyulladást vált ki annak ellenére, hogy ugyanazok a foszfatidilszerin molekulák jelennek meg rajtuk , amelyek az apoptótikus sejteken mind az eltakarítást, mind a gyulladás gátlást elindítják. A szervezetben apoptózis és nekrózis gyakran együtt zajlik, sőt szöveti sérüléseknél a gyulladás kialakulása előfelvétele a szöveti regeneráció megindulásának. A kutatási téma célja hogy ismereteket szerezzünk a nekrózisal elhalt sejtek eltakarításáról, az apoptótikus és a nekrótikus sejtek kölcsönhatásáról a makrofágok interakciójában és a gyulladási válasz szabályozásáról.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2016-11-15


2017. III. 21.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. május 5-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 1.2343 ( 2017. II. 28. )