Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
László Pokorádi
A biztonságtudatos nevelés kérdései

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Universitas Budensis
military engineering
Doctoral School on Safety and Security Sciences

Thesis supervisor: László Pokorádi
Location of studies: Óbudai Egyetem - Bánki Donát Gépész és Mérnöki Kar
Abbreviation of location of studies: ÓEBGK


Description of the research topic:

A XXI. században a társadalmi élet minden szféráját átfogó, a korábbiaknál lényegesen gyorsabb ipari és társadalmi fejlődés tapasztalható, mely az egész világ, de az egyén életét is gyökerestől megváltoztatja. A legjelentősebb biztonságot befolyásoló tényező a terrorizmus, a környezetrombolás, a katasztrófák veszélye az emberiség elpusztulásának veszélyét is magában hordozhatja.
A biztonságtudomány elmélete egy olyan határtudomány, melynek feladata, az elméleti tételek, rendszabályok gyakorlatba való átültetése, azaz a biztonság megteremtése, fenntartása, szavatolása.
Gyakran a tudományterület művelői a biztonság fenntartását „csak” biztonságtudományi, s azon belül is technikai kérdésekre adott válaszok megadásával gondolják megoldani.
De, fontos kérdés a egyszerű emberek, a népesség – például környezeti, társadalmi, munkavédelmi és informatikai – biztonságtudatos szemléletének, gondolkozásának kialakítása is.
A doktori téma keretében olyan elemzéseket kívánunk elvégezni, melyek célja a különböző szempontú biztonságtudatok kialakítási lehetőségeinek vizsgálata, a társadalom biztonságtudatos szemléletét megalapozó pedagógiai rendszer kidolgozása.
Konkrét kutatási területet az alábbiak közül lehet választani:
1. a biztonságtudat fogalmának, fogalomrendszerének meghatározása;
2. a biztonságtudat társadalmi és kulturális kérdéseinek elemzése;
3. a biztonságtudat részterületeinek vizsgálata;
4. javaslat kidolgozása a biztonságtudatos nevelés komplex (korosztályos) rendszerére.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2017-01-31


2016. X. 26.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2016. november 18-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 1.2290 ( 2016. X. 03. )