Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
A területi közigazgatás aktuális reformfolyamatai

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Széchenyi István University, Győr
law
Postgraduate Doctoral School of Law and Political Sciences

Thesis supervisor: Gábor Hulkó
Location of studies (in Hungarian): SZE Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola
Abbreviation of location of studies: ÁJDI


Description of the research topic:

A doktori téma keretében a 2010-től megvalósuló, közigazgatási szervezetet és működést mélyrehatóan érintő reformfolyamatok tudományos vizsgálatára van lehetőség. Az utóbbi évek közigazgatást érintő – sok tekintetben rendszerszintű – változásai okkal nevezhetőek kiemelt jelentőségűnek. A közigazgatási szervezet konceptuális változásokon ment keresztül, köszönhetően az állami szerepvállalás újragondolásának, amely mind a közigazgatási szervezet, mind pedig tevékenység változásait hozza maga után, miközben a közigazgatás mindennapi működésével szemben XXI. századi elvárásokat fogalmaz meg (hatékonyság, ügyfélbarát ügyintézés, e-közigazgatás, nyilvántartások korszerűsítése stb.).
A reformok nem választhatóak le az általuk kiváltott társadalmi illetve nemzetgazdasági folyamatokról sem, így a téma feldolgozása interdiszciplináris megközelítést igényel. A kutatás módszertanában kiemelt szerephez jutnak a statisztika, történeti és jogértelmezési módszerek, amelyeket elsődleges adatgyűjtésként megjelenő felmérések és mélyinterjúk segíthetnek, ezzel alapkutatási jelleget kölcsönözve a témának.

A témakör feldolgozásának jelentősége abban látható, hogy feltérképezi a beavatkozások okait, a döntéshozói szándékok változását illetve a hatékony közigazgatási működés jótékony hatását a nemzetgazdaságra. Tekintettel arra, hogy hasonló, átfogó változások az utóbbi években más kelet-közép Európai országokban csupán nagyon óvatos lépésekkel valósulnak meg (ha egyáltalán), így a hazai modell tapasztalatai más országok kutatóinak is értékes forrásként állhat rendelkezésére.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2017-03-01


2017. III. 21.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. május 5-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 1.2343 ( 2017. II. 28. )