Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
A római jog és a jog közgazdaságtani elemzése

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Széchenyi István University, Győr
law
Postgraduate Doctoral School of Law and Political Sciences

Thesis supervisor: Gergely Deli
Location of studies (in Hungarian): Széchenyi István Egyetem
Abbreviation of location of studies: SZE


Description of the research topic:

A doktori téma keretében egy újszerű, a magyar romanisztikában még kevésbé elterjedt tudományos módszer, a jog közgazdaságtani elemzése alkalmazására kerül sor. Ennek keretében mind a neoklasszikus megközelítés, mind pedig az ún. viselkedési közgazdaságtani módszer alkalmazásra kerül. A metódus segítségével a nagy klasszikus jogi és államelméleti témák új megvilágításban kerülnek megközelítésre, amely lehetővé teszi a többi, hatályos jogi tudományággal, valamint a más diszciplinákkal történő intenzívebb dialógust.

Noha a témakör neoklasszikus megközelítésre épülő, nemzetközi szakirodalma ma már jelentősnek mondható, a viselkedési közgazdaságtani megközelítés mind a külföldi, mind magyar jogtudományban újdonságnak számít. A leendő doktoranduszok ezért jó eséllyel választhatnak olyan kérdést vagy problémát a doktori értekezés tárgyaként, amelynek feldolgozása a római jog tudománya szempontjából úttörő, hiánypótló vállalkozásnak minősül.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2017-02-01


2017. III. 21.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. május 5-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 1.2343 ( 2017. II. 28. )