Login
 Forum
 
 
Thesis topic proposal
 
Tamás Lichtmann
Bibliai történetek és világirodalom

THESIS TOPIC PROPOSAL

Institute: Evangelical-Lutheran Theological University, Budapest
theology
Doctoral School of Evangelical-Lutheran Theological University

Thesis supervisor: Tamás Lichtmann
Location of studies (in Hungarian): Evangélikus Hittudományi Egyetem
Abbreviation of location of studies: EHE


Description of the research topic:

A feldolgozandó témák köre az elméleti szakirodalom alapján a Szentírás és a világirodalom kapcsolatait, érintkezéseit, összefüggéseit vizsgálja. Módszere sokféle lehet: hermeneutikai, vallásbölcseleti, kultúrantropológiai, művészetpszichológiai, komparatisztikai, narratológiai és egyebek. Köztudott, hogy a Biblia mitikus és történeti elbeszélő anyaga, költői újszerűségei, műfaji rokonságai és újításai évszázadokon át megtermékenyítették a világirodalmat, és a mai napig meghatározó hatást gyakoroltak az irodalomtörténetre.
Kutatási témákat választani lehet a közép-európai zsidó irodalom és kultúra köréből, ezen belül a magyar irodalom és a Biblia kapcsolatának világából, valamint a bibliai hősök világirodalmi ábrázolásai közül.

Number of students who can be accepted: 1

Deadline for application: 2017-01-31


2017. III. 21.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. május 5-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
All rights reserved © 2007, Hungarian Doctoral Council. Doctoral Council registration number at commissioner for data protection: 02003/0001. Program version: 1.2343 ( 2017. II. 28. )