Thesis supervisor: Miklós Fári
Location of studies (in Hungarian): DE Élelmiszertudományi Doktori Iskola Abbreviation of location of studies: DE
Description of the research topic:
Globális gazdasági számítások és komplex természettudományos tények alapján közismert, hogy jelenleg nincs alternatíva az import GMO szója teljes körű kiváltására a takarmányiparban. Az egyetlen megoldás a hiányzó fehérjeigény kielégítésére a GMO-mentes nemzeti szójatermelés fejlesztése, amely egyéb fehérjehordozó alapanyagokkal együtt sem tudja helyettesíteni a szójaimport felét. A kutatási téma fő célja kedvezőbb aminosav összetételű hagyományos és fortifikált (kiemelten szerves kötésben lévő szelén) lucerna zöld biomasszájából biotechnológiai kutatás-fejlesztési tevékenység keretében folyamatos üzemű mikrohullámmal történő fehérje kinyerési technológia (MWC-módszer) továbbfejlesztése. A tervezett kutatás kiegészül molekuláris nemesítéssel előállított új lucerna célfajták levélfehérje termelésének, továbbá aminosav kihozatalának összehasonlító értékelésével. A kutatás távlati célja az így kinyert nyersanyagokból 15-55%-os fehérjetartalmú tömegtakarmányok, továbbá prémium minőségű funkcionális összetételű takarmány-, és élelmiszer fehérjehordozó alapanyagok előállítása. A „Biotechnológia – anno 1920-1938 és ma című” új szakkönyvünk (Szerk. Fári MG és Popp J., 2016, Szaktudás Kiadóház, Budapest) részletesen tárgyalja a szakterületet felölelő hazai és nemzetközi tudásanyagot, új megvilágításba helyezve a levélfehérje kérdéskört.
Required language skills: Hungarian Recommended language skills (in Hungarian): English Further requirements: MSc degree